Latvijas Pārtikas kompetences centrs aptver divus zinātniskos virzienus:
- Latvijas ražotāju produktu tirgus palielināšana, kas ietver:
- glabāšanas iepakojuma pētījumi;
- glabāšanas laiku un nosacījumus uzlabojošas tehnoloģijas;
- Jauni produkti plašākām tirgus preferencēm.
- Ražošanas pievienotās vērtības un konkurētspējas palielināšana, kas ietver:
- pārtikas blakusproduktu izmantošanas uzlabošana augstākas pievienotās vērtības produktos;
- lauksaimniecības un augļkopības pētījumi resursu izmantošanas efektivitātes uzlabošanai – piemērotākas sugas, audzēšanas tehnoloģijas;
- jauni, inovatīvi produkti ar augstāku pievienoto vērtību maksimāli izmantojot esošos tirgus, tehnoloģijas, citus ražošanas faktorus.
Kopējais projekta apmērs: 4 898 020.74 EUR, t.sk. ERAF 2 990 156.29 EUR, privātās investīcijas 1 907 864.45 EUR
Projekta īstenošanas periods: 01.09.2016 – 31.12.2018.
Sasniegtie rādītāji:
- atbalstīto pētījumu skaits – 30
- atbalstīto komersantu skaits – 30
- izstrādātas jaunas tehnoloģijas - 23
- izstrādāti jauni produkti - 182
Kontaktinformācija: Latvijas Pārtikas kompetences centra valdes priekšsēdētājs Armands Lejas-Krūmiņš, armands.lejas-krumins@lpuf.lv, +371 67808968, mājaslapas adrese: http://lpkc.lv/
Projekts |
Īstenotājs |
Projekta nosaukums, realizētājs |
---|---|---|
P1 |
LPKS “Augļu nams” |
Jaunas augļu uzglabāšanas tehnoloģijas |
P3 |
SIA “ Kronis” |
Gatavie produkti un mērces inovatīvā iepakojumā pasaules tirgiem |
P4 |
SIA “ Milzu!” |
“MILZU!” graudaugu pārslu iepakojumā paredzētās bērnu rotaļlietu ekosistēmas izpēte un izstrāde pārtikas produktu pievienotās vērtības palielināšanai |
P5 |
SIA “ Milzu!” |
“MILZU!” jaunu graudaugu produktu receptūru izpēte |
P10 |
SIA “Piejūra” |
Koekstrūzijas metodes pielietošana produktu ražošanā |
P11 |
SIA “Piejūra” |
Ražošanā esošo blakusproduktu izmantošana citu produktu ražošanā (pastēšu, ziežu utt.) ar noteiktu derīguma termiņu |
P13 |
SIA “Skai Baltija” |
Ķirbju piedevas no blakusproduktiem izstrāde |
P17 |
SIA “Karavela” |
Skumbriju konservu ražošanas blakusproduktu pārstrāde |
P18 |
SIA “Karavela” |
Jauna, augstvērtīga zivju konserva veida izstrāde, izmantojot Baltijas jūras izejvielu: reņģes un brētliņas |
P19 |
SIA “Auravia Latvia” |
Noturīgu organisko savienojumu biotehnoloģiska noārdīšana pārtikas rūpniecības notekūdeņos |
P20 |
SIA “Baltic Dairy Board” |
Laktozi saturoša piena un sūkalu permeāta enzimātiskā biokonversija produktos ar palielinātu vērtību |
P24 |
SIA “Conelum” |
EloSCOPE C |
P25 |
SIA “Compaqpeat” |
Jauna produkta izveidošana no jau reģistrētiem jauniem produktiem AdMina® un MiCo® |
P26 |
SIA “Kronis” |
Inovatīva pieeja produktu izpētei un to pielāgošanai jauniem ražošanas procesiem atkarībā no mērķa tirgus |
P27 |
AS “Dobeles dzirnavnieks” |
Pastas ražošanas līnijas parametru izstrāde jaunu produktu ieviešanai ražošanā |
P28 |
SIA “SQUALIO Cloud Consulting” |
Dējējvistu uzraudzības, olu ražošanas produktivitātes prognozēšanas un izmaiņu agrīnas atklāšanas sistēmas novērtēšana un tehnoloģiskās pamatnes izveide |
P29 |
SIA “Felici” |
Tehnoloģijas izstrāde jaunam musli GRACI produktam ar uzlabotu struktūru, konsistenci, uzturvērtību un uzglabāšanas īpašībām |
P30 |
SIA “RicBerry” |
Inovatīvu enerģijas produktu grupas (ar augstu enerģētisko un nozīmīgu bioloģiski aktīvo vielu vērtību) radīšana |
P31 |
SIA “Zippy Vision” |
Datorredzē un datu zinātnē balstīta kvalitātes kontroles un vadības risinājuma izstrāde pārtikas rūpniecībai |
P32 |
AS “Sistēmu inovācijas” |
Smiltsērkšķu ogu bezatlikumu pārstrādes metodoloģijas izstrāde |
P35 |
AS “Dobeles dzirnavnieks” |
Jaunu produktu izstrāde AS "Dobeles dzirnavnieks"” |
P37 |
AS “Rīgas Piena kombināts” |
Alternatīvo izejvielu izmantošana piena produktu ražošanā |
P39 |
AS “Sistēmu inovācijas” |
Kontrolētas izdalīšanās uztura bagātinātāju ražošanas procesu izstrāde |
P40 |
SIA “Orkla Confectionery & Snacks Latvija” |
Veselīgu uzkodu un konditorejas produktu attīstība |
P41 |
SIA “Staburadzes konditoreja” |
Sāļās un saldās konditorejas produktu uzglabāšanas risinājumi |
P42 |
SIA “HansaMatrix Innovation” |
Robotu redzes 3D attēlu strukturētās gaismas projektors ar pielietojumu (pārtikas) rūpniecības automatizācijā |
P43 |
SIA “Lat Eko Food” |
Jaunas, augstas pievienotās vērtības, produktu grupas izstrāde uzņēmumā “Lat Eko Food” |
P44 |
SIA “Baldones lauki” |
Sarkano biešu un ābolu kompleksās pārstrādes tehnoloģijas radīšana inovatīvo produktu ražošanai cilvēka veselībai |
P45 |
SIA “SQUALIO Cloud Consulting” |
Olu ražošanas produktivitātes uzskaites sistēmas novērtēšana un optimizēšana |
P46 |
SIA “Chocolette Confectionary” |
Pazeminātas kaloritātes šokolādes masas tehnoloģija |
Realizētie projekti LPKC ietvaros KC programmas 4.kārtā ( Projekta Nr. 1.2.1.1/18/A/002)
Projekts tika īstenots laika posmā no 2019.gada 1. aprīlis līdz 2022.gada 30. jūnijam. Kopējais ERAF atbalsta apjoms projektam sastāda 4 708 111.50 EUR.
Kompetences centra projekta mērķis ir atbalstīt vismaz 20 pētījumus atbilstoši definētajiem pētniecības virzieniem, attīstot jaunus produktus un tehnoloģijas nozarē un ieviešot tās ražošanā, tādējādi veicinot pētniecības un rūpniecības sektora sadarbību, kā arī nozares komersantu konkurētspējas paaugstināšanos.